Bugün astronomi tarihinde bir dönüm noktası. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında uzaya gönderilen James Webb Uzay Teleskobu 1.5 milyon km uzaktaki yörüngesinden bize ilk renkli görüntülerini gönderdi.
Açıkçası ben ilk gördüğümde gerçekten duygulandım. Tarif edemediğim hislere kapıldım.
Görmeye hazır mısınız?
İçindekiler
#1 SMACS 0723 Derin Alan Görüntüsü
Elinize bir kum tanesi alın ve gökyüzüne doğru kaldırın. O kum tanesinin kapladığı alan çıplak gözle size bomboş görünebilir. Fakat gerçekte o boşluk işte bu kadar galaksiyi içerisinde barındırıyor arkadaşlar. Bu, trilyonlarca yıldız ve katrilyonlarca gezegen demek. Fotoğrafın öznesi olan galaksi kümeleri, arkalarındaki ışığı büküp bozduğu için bazı noktalarda kütleçekimsel merceklenme etkisini görüyorsunuz. Sol taraftaki görüntü ise aynı fotoğrafın Hubble tarafından çekilmiş eski versiyonu.
#2 Stephan Beşlisi
Yaklaşık 290 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan Stephan Beşlisi, adından da anlaşılabileceği üzere 5 galaksiden oluşan ama 4 galaksi varmış gibi görünen kompakt bir yapı. Çünkü ortada bulunan iki galaksi birbiriyle çarpışıyor ve gelecekte tek bir galaksi haline gelecekler. Sol üst tarafta bulunan galaksi ise aslında bu grubun gerçek bir üyesi bile değil. Bize diğer 4 galaksiden 7 kat daha yakın.
#3 Güney Halka Bulutsusu
Yelken takımyıldızı yönünde bulunan parlak bir gezegenimsi bulutsu olan Güney Halka Bulutsusu Dünya’dan yaklaşık 2000 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bu muhteşem bulutsuyu yaratan şey merkezine yakın olan parlak yıldız değil, sönük olan yıldız. Ölmekte olan bir yıldızın dış katmanları diyebileceğimiz bu bulutsu, destansı bir görsel şölen sunuyor.
#4 WASP-96 b

WASP-96 b, Güneş sistemimizin dışında, çoğunlukla gazdan oluşan dev bir gezegen. Jüpiter’in kütlesinin yarısına sahip. Dünya’dan yaklaşık 1150 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu gezegen, her 3,4 günde bir yıldızının yörüngesindeki turunu tamamlıyor.
#5 Karina Bulutsusu
Karina Bulutsusu, Karina takımyıldızı yönünde yaklaşık 7600 ışık yılı uzaklıkta bulunan gökyüzündeki en büyük ve en parlak bulutsulardan biri. Bildiğiniz gibi bulutsular yıldızların oluştuğu bir çeşit doğum evi. Karina Bulutsusu da Güneş’ten birkaç kat daha büyük olan birçok büyük yıldıza ev sahipliği yapıyor. Beni en çok etkileyen görüntü bu oldu.
James Webb teleskobu henüz yolun en başında. Daha çok önemli görevler icra edecek ve gelecekteki daha büyük teleskopların öncülü olacak arkadaşlar. Ben Kar Saçlı Adam olarak bu kanaldan yeni keşifleri duyurmaya devam edeceğim. Bildirimlerinizi açmayı unutmayın.
Kaynaklar ve İleri Okuma:
https://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/multimedia/ero/ero_stephan_quintet.html